Respekt for det gode dyreliv

Vi mennesker har stort set altid været afhængige af dyr, når det gælder vores påklædning – i hvert fald den, der skal holde os varm og tør.

Men hvor vi engang talte om ‘brugsdyr’ og ikke gik nævneværdigt op i det liv, de levede, har vi i dag en anden og mere respektfuld tilgang til de dyr, der forsyner os med materialer til vores garderobe.

Billede akkreditering. Dmitrij Paskevic via Unsplash

Dyr skal have et godt liv

Når vi står foran spejlet og overvejer et køb – eller beundrer vores strikkede vidunder – bliver dyrenes velfærd en del af slow fashion ligningen. Vi spørger os selv, om det er en selvfølgelighed, at vores tøj skal være spundet af et værdigt dyreliv? Hos Önling er svaret et klart ja.

Vi mener nemlig, at de dyr, vi får garn fra, fortjener et godt liv med shelter, god plads og mulighed for at leve så
naturligt som muligt. Et liv med rigelig mad og vand. Et sundt liv uden stress og smerte. Kort sagt – et liv, der vidner om den betydning, de har for os mennesker. Det manglede da bare.

Når vi hos Önling taler om dyrevelfærd, tager vi udgangspunkt i de vedtagne fem friheder for dyr, der indgår i menneskets produktionskæder. For os – og vores leverandører – er det sund fornuft.

Dyrenes 5 friheder

Dyrene skal have fri adgang til frisk vand og en ordentlig kost, der understøtter deres sundhed og energiniveau.

Dyrene skal bo i egnet habitat, der inkluderer mulighed for at søge læ og et område, hvor de kan slappe af.

Vi skal så vidt muligt forhindre og forebygge sygdom, og hvis dyrene bliver syge, skal de hurtigt diagnosticeres og have behandling.

Så vidt muligt skal dyrene have nødvendig plads, de rette faciliteter og selskab af andre dyr af samme race.

Vi skal sikre, at dyrene
lever og bliver behandlet på en måde, der beskytter dem mod mental lidelse.

Uld fra får

Fåreuld er uden tvivl det materiale, der går mest igen i Önlings garner – noget der giver god mening, nu vi er så kendt for det smukke nordiske strik. Uld er nemlig naturens bedste værn mod vores nordiske vinter med kulde og blæst. Tænk bare på fårene, der går ude i al slags vejr – uden at fryse ihjel.

Det gør de selvfølgelig, fordi de er skabt til det takket være deres uld, der isolerer og opfanger sved bedre end andre tekstilmaterialer. Men det betyder også, at fårenes uld er eftertragtet af mennesker – og derfor er får blevet industri. Det er desværre noget, der ofte gør får sårbare, så valget af uldleverandører er ekstremt vigtigt for os.

For at sikre, at vores uld kommer fra får, der stadig lever et godt liv, selv om de indgår i garnproduktionskæden, har vi valgt leverandører, der bekymrer sig lige så meget om fårenes livskvalitet, som vi gør. I vores øjne giver det absolut ingen mening at varme sig i uld, der er skabt på ryggen af dyrs lidelse.

Photo by Jurgen Dekker on Unsplash

Både vores merinould og den ‘almindelige’ uld kommer fra får, der lever i New Zealand og Australien, som er verdens største uldleverandører. Det er nemlig her, fårenes naturlige habitat er, og her går dyrene frit på enorme landområder.

Mulesing – en smertefuld og stressende praksis

I mange år var mulesing et rutineindgreb på de fleste merinofår, især i Australien, der er verdens største merinouldproducent.

Det er en metode, der skal forhindre, at fårene får insektinfektioner i de hudfolder, de har ved bagdelen. Traditionelt har avlerne skåret hudfolderne af på de nyfødte lam, hvilket gør, at huden heler glat op, så insekterne ikke kan lægge æg i huden.

Mulesing er selvsagt et smertefuldt indgreb, og hos Önling mener vi, at ingen dyr bør opleve den smerte og stress, det medfører. Derfor bruger vi udelukkende merinogarn, der er certificeret mulesing-frit under bla. SustainaWool Green og RWS certificeringerne.

Angorakaniner

Angoragarn er fluffy, superlet og to-tre gange varmere end andre uldtyper – lidt ligesom de kaniner, hvis pels angoragarnet bliver spundet af.

Fra naturens side fælder angorakaninerne selv deres pels af hver fjerde måned, hvorefter den løse pels bliver plukket af til videre forarbejdning. Det efterlader et beskyttende lag af hår på kaninen og er den mest skånsomme, men også langsomste metode. Derfor vælger en del producenter at klippe kaninerne – lidt på samme måde som med får. Det går hurtigere og giver mere pels, der dog er af en lidt mindre blød kvalitet.

Hos Önling har vi et enkelt garn, som indeholder angora og det er Önling No 1

Hvis du nogensinde har strikket med angora, ved du, hvor nemt det kan filte – det samme gælder for kaninens pels. Derfor kræver angorakaniner en høj grad af pleje, så de kan fælde naturligt – og så pelsen har den højeste kvalitet. Alt det betyder selvfølgelig, at det er dyrt at fremstille angoragarn, og det er desværre noget, der kan skabe grobund for angoraproduktioner, der ikke tåler dagens lys. Det så vi i 00’erne og 10’erne, hvor både kinesiske og franske angoraproduktioner blev afsløret i dyremishandling.

Fotoakkreditering: Charles B, Flickr

Hos Önling bruger vi angora i et enkelt af vores garner, - Önling No 1 - og angorafibrene hedder Caregora. Selve angorafibrene kommer fra to farme i Kina, mens garnet bliver færdigproduceret i Italien.

Caregora er et varemærke, ikke en certificeringsordning, og vores italienske producent har besøgt de kinesiske farme og garanterer, at kaninerne bliver holdt efter DEFRA-standarderne, der er vedtaget af den britiske regering. Overordnet sikrer standarderne, at kaninerne lever under ordnede og ansvarlige forhold, og at deres pels bliver plukket eller klippet på forsvarlig vis – på linje med de fem friheder for dyr.

Carogora er et varemærke, ikke en certificeringsordning, og producenten garanterer, at kaninerne bliver holdt efter DEFRA-standarderne, der er vedtaget af den britiske regering.

Overordnet sikrer standarderne, at kaninerne lever under ordnede og ansvarlige forhold, og at deres pels bliver plukket eller klippet på forsvarlig vis – på linje med de fem friheder for dyr.

Læs mere om Caregora

Læs mere om DEFRA-standarderne

Cashmeregeder

Cashmere kommer fra kashmirgeder, og fibrene kommer fra gedernes fine, fine underuld. Den yderste pels er grovere i teksturen og bliver frasorteret, når gederne er blevet klippet. Fordi ægte cashmere er så kostbart, har vi i branchen set en del uægte fibre, og i Kina og Mongoliet, der er de to største cashmerenationer, har ringe jord-management og overgræsning ødelagt store naturområder.

I dag tester man fibre og tekstiler mere indgående for at sikre, at det, der bliver kaldt cashmere, nu også er cashmere, og i forhold til både dyrevelfærd og miljøbeskyttelse er der kommet flere certificeringstiltag.

Image credits: Paul Esson©, på Flickr her

Hos Önling bruger vi cashmere i flere garner og som følgetråd. Cashmere giver din strik en helt utrolig lethed, samtidig med at du bliver holdt vidunderligt varm.

Du finder cashmere i to af vores garner, nemlig Önling No 11 og Önling No 13. For Önling No 11 gælder det, at Cashmerefibrene kommer fra Asien og bliver spundet i Italien. Vores leverandør fra Italien køber sin cashmere fra hyrder, der er akkrediteret under The Sustainable Fiber Alliance (SFA)

For garnet Önling No 11 gælder følgende: Cashmerefibrene kommer fra Asien og bliver spundet i Italien. Vores leverandør fra Italien køber sin cashmere fra hyrder, der er akkrediteret under The Sustainable Fiber Alliance (SFA). The Sustainable Fiber Alliance er en nyere non-profitorganisation, der arbejder med forsyningskæden – fra hyrder til detailhandlen – for at sikre at hele branchen forbliver levedygtig. Målet er at fremme SFA’s cashmerestandard for på den måde at tilskynde en ansvarlig produktionspraksis, der minimerer miljøpåvirkningen og sikrer både hyrdernes levebrød og god dyrevelfærd

Læs mere om The Sustainable Fibre Alliance Cashmere Standard

For garnerne Önling No 12 og 13 gælder, at vi ikke ved andet, end at kashmirfibrene kommer fra geder i Asien og at de bliver spundet til garn i England. Vi forpligter os til at dykke ned i, hvilke vilkår dyr og mennesker har i produktionen af disse garner, så vi kan vurdere, om de fortsat skal være en del af vores sortiment.

Mohairgeder

Mohairgeder - eller angorageder, som de også kaldes - er dyrene bag en af de mest luksuriøse former for uld, nemlig mohair. Det er utroligt blødt og superlet, men stadig varmt og isolerende – og så er det fra naturens side både glat og skyr vand. Alt det, vi gerne vil have i vores uld.

De små mohairgeder har pels over hele kroppen på nær i ansigtet og på benene, og de bliver klippet to gange om året – resultatet er fire-fem kilo uld fra hver ged årligt.

Mohairgederne kommer oprindeligt fra Centralasien, og også Tyrkiet har historisk set været et de store ‘mohairområder’. I dag er det Tyrkiet, Argentina, USA og Sydafrika, der er i front, når det gælder mohairproduktion. Önlings mohairfibre kommer fra geder i Sydafrika, der har et fantastisk klima til præcis mohairgeder, mens selve garnet bliver produceret hos en af vores faste leverandører fra Italien.

Image by ranrouha from Pixabay

Silkeorme

Silke. Bare mærk ordet. De fleste af os elsker den fornemmelse, som silken giver, når den smyger sig om kroppen. Der er en grund til, at silke ofte bliver brugt til det tøj, vi har på inderst inde. Det er simpelthen så glat og blødt, at vi nærmest ikke mærker at vi har noget på.

Til gengæld mærker du helt sikkert effekten af silke – for det florlette materiale er naturens egen temperaturregulator. Det er derfor, det er så velegnet i luksuriøst sengetøj og nattøj. Det lader kroppen ånde og holder dig varm om vinteren og sval om sommeren.

Hos Önling bruger vi silke i en enkel garntype (Önling No 10) og selvfølgelig i vores silkekit. Önlings silke kommer fra både Indien og Kina og er konventionelt dyrket og fremstillet.

Fotoakkreditering: Linda Peall, Flickr

Silke bliver spundet af de fibre som udgør de kokoner, som silkeormene opholder sig i, mens de modner til møl. De fleste silkeorme bliver dræbt, mens de stadig er kokonerne, fordi det giver den bedste silkekvalitet.
Det er muligt at købe ‘vild silke’, som er spundet af kokoner, som først bliver høstet, når møllene har forladt dem. Det er en utrolig kostbar silke, som samtidig er af en dårligere kvalitet og mindre holdbar.

Selve silken bliver betragtet som et relativt bæredygtigt tekstil – både fordi silkefibrene er en vedvarende ressource, som naturen nemt selv nedbryder, og fordi der i produktionen bliver brugt mindre vand og energi samt færre kemikalier end ved fremstillingen af andre tekstiler. Vi er dog meget opmærksomme på, at der er udfordringer med hensyn til både dyrevelfærd og arbejdspraksis.

Klik dig videre for at se vores øvrige løfter

Omtanke for miljø og klima
Læs mere
Produktets livscyklus
Læs mere
Omsorg for mennesket
Læs mere