Få styr på strikkefastheden

Få styr på strikkefastheden

Vi elsker at se jeres flotte strikkede Önling-sager, når vi møder jer på messer og i showroomet i Søborg. Men. Vi møder også jævnligt fortællingerne om projekter, der ikke blev som tiltænkt. Enten er tøjet blevet for stort eller småt, eller måske har den strikkede sag fået en anden pasform, end hvad meningen var. Oftest er det strikkefastheden, der har skabt problemer. Derfor har vi lavet denne guide til dig, så du kan få strikkefastheden på plads i dit næste projekt.

Du har lige hentet din pakke med garn i pakkeshoppen. Du skynder dig hjem, og du kan næsten ikke vente med at slå masker op til din Coco mohairvest (eller et hvilket som helst andet projekt, naturligvis). Dit insisterende over-jeg hvisker: Husk strikkeprøven. Meeeen det går nok at droppe den, tænker du… Først når du har strikket halvdelen af dit projekt, går det op for dig, at der er noget galt. Det ser alt for stort eller småt ud, og du måler først nu, om din strikkefasthed svarer til dén, opskriften angiver. Det gjorde den ikke. Surt. Meget surt.

Det kan betale sig at bruge kræfterne på en strikkeprøve, før du går i gang med at strikke dit projekt. Det sparer dig for mange frustrationer og mange optrævlinger. Vi taler af bitter erfaring.

Så hvad er strikkefasthed egentlig?

Strikkefastheden er altid angivet i strikkeopskriften, og er en måleenhed, der angiver, hvor mange masker og pinde, der skal strikkes for at få et kvadratisk stykke strik på 10 x 10 cm. Samtidig er strikkefastheden et fundamentalt element i designprocessen bag en opskrift. Der bliver strikket mange prøver for at finde det rette udtryk til designet.

Lad os bruge Coco mohairvest som eksempel. Vesten har en strikkefasthed på: 19 m og 25 pinde i glatstrik på pind nr. 5 = 10 x 10 cm. Det vil sige, hvis du strikker 19 masker på pind nr. 5, har du strikket 10 cm på produktet. Strikkefastheden måles som udgangspunkt i glatstrik, medmindre opskriften siger noget andet.

Strikker du blot en smule strammere, end opskriften angiver, bliver dit projekt for lille, mens det bliver for stort, hvis du strikker løsere. Og dét kan du opdage ved at lave dig en strikkeprøve. 

Vejledning til den gode strikkeprøve

Din strikkeprøve er en firkantet lap på cirka 15 x 15 cm – den størrelse giver ekstra god plads til at måle både antallet af masker og pinde.

- Find strikkefastheden i din opskrift

- Slå det antal masker op på din pind som din strikkefasthed i opskriften foreskriver + 10 yderligere masker

- Strik nu det antal pinde som din strikkefasthed i opskriften foreskriver + 10 pinde i glatstrik. Er strikkefastheden angivet i mønster, strikker du i mønster og ikke i glatstrik

- Luk af i ret

- Vask og tør din lap forsigtigt (se her hvordan du vasker uld korrekt)

  Skulle du lave en strikkeprøve til Coco Mohairvest slår du altså 29 masker op og strikker 35 pinde.

  NU kan du måle din strikkefasthed

  Mål og tæl hvor mange masker og pinde du har på 10 cm. Marker evt. de 10 cm med knappenåle og tæl med spidsen af din strikkepind.

  Har du flere masker end angivet i opskriften på de 10 cm, strikker du fastere end opskriften, og du skal derfor gå op i pindestørrelse. Har du færre masker end angivet i opskriften på de 10 cm, strikker du løsere end opskriften, og du skal derfor gå ned i pindestørrelse.

  Lav en ny strikkeprøve med den nye pindestørrelse efter vejledningen herover og mål igen din strikkefasthed. Nogle gange skal du lave flere strikkeprøver, før du rammer den rette strikkefasthed.

  Tip; bliver du ved med at have svært ved at ramme strikkefastheden, så prøv dig frem med strikkepinde i et andet materiale, som også kan variere din strikkefasthed betydeligt.  

  Ja, vi ved det. Strikkeprøver er ikke det sjoveste at give sig i kast med, men det er indsatsen værd.  

  Kærligst

  Team Önling

  Det fine måledyr på billederne kan købes her.