Godt begynder strikkeprojekt

strik nybegynder

Når man er nybegynder udi strik, kan det godt virke som lidt af en jungle at finde rundt i. Hvorfor skal man lave strikkeprøve? Kan jeg ikke bare bruge det garn jeg har liggende til den trøje jeg har udset mig? Og hvad betyder de forkortelser egentlig? Og sådan er det med de fleste nye hobbyer. Det hele tager tid, man lærer af sine fejl og bliver langsomt bedre og bedre. Men bare fordi du er helt grøn i strikkeuniverset, betyder det ikke, at du ikke kan kreere smukt strik.

Inden du går i gang med dit første projekt, vil vi anbefale dig at øve dig på ret, vrang og indtagninger. Kan du disse 3 teknikker, kommer du meget langt i din nye hobby. Du kan med fordel finde noget billigere garn og lave nogle prøver. På den måde lærer du både din strikkefasthed at kende, men også de pinde du strikker med. Der er nemlig stor forskel på, om du strikker i træ eller metal. Men mere om det en anden gang.

Hvis det er allerførste gang du sidder med garnnøgle og strikkepinde i hånden mens du læser dette, bør du se disse videoer til at hjælpe dig i gang:

Sådan slår du masker op

Sådan strikker du ret

Sådan strikker du vrang

Et par gode råd du bør vide, inden du går i gang med dit første projekt:

Er projektet til dig selv eller en anden?
Der findes ingen større glæde end at glæde andre. Og hvad er bedre end hjemmestrikket kærlighed? Du vil måske lære at strikke et babytæppe til din nye nevø, en fin cardigan til din veninde som skal giftes, en trendy begynder vest til din niece eller et sjal til din mors runde fødselsdag. Men du bør måske genoverveje om dit første projekt skal være til en anden. Dette er der flere grunde til. For det første bliver dit allerførste projekt næsten med sikkerhed fyldt med begynderfejl, forkert strikkefasthed eller noget helt andet. Hvis projektet skal overrækkes til en anden, vil disse fejl ikke være lige så nemme at tilgive, som hvis det var til dig selv. For det andet fortjener du dit første projekt helt selv. Og så er det også super sjovt at se processen i sine færdige strikkeprojekter over tid. Så derfor - lav dit første projekt til dig selv, og strik til andre når de fundamentale færdigheder er på plads. 

Tid, tid og tid
Måske har du ikke tænkt over, hvor lang tid det tager at lave en trøje. Vi kan jo nemt gå ned i H&M og købe en striktrøje til 2-300 kroner uden problem. Men hvis du selv skal lave din næste uldne kærlighed, kan det nemt tage 20 timer for en øvet strikker i ren strikketid. Og for mange andre gode strikkere kan det tage måneder. Så hav derfor tålmodighed og start måske med et lidt mindre projekt, så du ikke mister modet.

Vi har lavet en top 3 over gode begynder strikkeprojekter som vi anbefaler, at du starter ud med, hvis du er helt ny strikker. 

Halstørklæder
Et godt begynder halstørklæde strikkes rundt på rundpind, og du skal derfor kun strikke retmasker i et langt rør. Tør du at udfordre dig selv lidt mere, kan du strikke halstørklædet frem og tilbage. På den måde får du virkelig øvet dig i dine ret- og vrangmasker. Det vil glæde dig senere i dit strikkeliv. Husk blot på, at et halstørklæde kan være en langsommelig proces, så hold tungen lige i munden og vær tålmodig.

Vi anbefaler dette:
Easy Peasy halstørklæde

Du kan også søge efter 'begynder strik halstørklæde' på google. Her vil du finde mange forskellige gratis opskrifter.

Huer
En hue er også et fantastisk begynderprojekt. Vi har lavet vores eget Easy Peasy hue + halstørklæde sæt, hvor du kan lave både hue og halstørklæde. Men vil du blot starte med en hue, er dette intet problem. Det er heller ikke lige så tidskrævende som et halstørklæde er, da det er væsentligt mindre og oftest strikkes i retstrik på rundpind. 

Vores råd til dine første projekter:

Easy peasy hue

Oslo huen fra PetiteKnit

Karklude
Karklude kan man aldrig få for mange af i sit køkken. Der er så mange grunde til at strikke sine egne. For det første er det et sjovt og hurtigt projekt, og du vil kunne sætte præg på dit køkken med din helt egen stil. For det andet er det meget bedre for miljøet, da du undgår mikroplast, såfremt du vælger det rigtige garn. Vi anbefaler Önling No 14, som er GOTS-certificeret økologisk bomuld/hør garn. For det tredje er de virkelig gode i brug og holdbare. Du kan helt selv vælge, om du vil have dem tynde eller tykke - og så vil alle dine venner også have nogle ;-)

Karkluden er et hurtigere projekt end ovenstående forslag og du lærer stadig ret og vrang. 

Der findes et hav af gratis opskrifter på karkluden på Google. Vi har nogle favoritter her:

Katrines 3 yndlings karklude

Vores yndlingsklude - obs! Dette er en bog og der er en masse flotte klude i. Både begyndervenlige og flere mønstre til når du har øvet dig lidt mere.

Husk, uanset hvad du strikker som dit første projekt, er det vigtigste at have det sjovt mens du strikker og lære af dine fejl.