Sådan passer du på dit strik

Uld kan holde i årevis, men det kræver at man passer godt på det. Vask slider hårdt på dine uldne sweatre og generelt skal uld vaskes meget mindre end andre materialer, da det har en selvrensende effekt. Uld indeholder nemlig lanolin, som går i forbindelse med fugt og salte og får lugten af sved til at forsvinde, når tøjet blot hænges til tørre / luftning.

Hæng fx derfor dit uldne tøj på en stol ell. lign om natten, så er det frisk igen dagen efter. Medmindre du har fået en plet på din sweater, hæng den da til udluftning i fugtigt vejr, når den trænger til at blive opfrisket.

Desuden kan det give et gevaldigt løft til en træt sweater at blive redt med en uldkam.

Vaskevejledning til uldtøj

Når du gerne vil vaske dit uldtøj, kan du vælge at vaske det i vaskemaskinen, på et uldprogram, eller i hånden.

Hvis du vil vaske i vaskemaskinen, vælg et uldprogram som vasker og skyller ved samme temperatur. Det er en god idé at kende sin vaske-maskine rigtig godt, og have vasket andet uld i den, før du smider din nystrikkede sweater i den. Alle vaskemaskiner vasker forskelligt og ikke alle er lige skånsomme, så hvis du vil være på den helt sikre side, så vask din sweater skånsomt i hånden og undgå at vrid eller hive i den.

Vasker du i hånden, så vask og skyl ved samme temperatur – helst lunkent (hvad der svarer til 30 gr). Undgå at vaske i varmt og skylle i koldt vand – uld kan ikke tåle store temperaturudsving, så kryber / filter det.

Brug flydende uldvaskemiddel, da det ikke indeholder de samme enzymer som almindeligt vaskemiddel. Selvom tøjet ikke ser ud til at tage skade af vask med almindelig vaskemiddel de første par gange det vaskes, så æder enzymerne i almindeligt vaskemiddel uldet op, og efter 15-25 vaske vil tøjet blive hullet.

Tør dit uldtøj ved at lægge det fladt til tørre fx på et tørrestativ eller på et håndklæde. Tør det IKKE på bøjle. Her kan du få mere viden om uldgarn.

Specifikt for strik strikket i Önling’s silkekit

Da Silkekittet fra Önling indeholder 3 forskellige kvaliteter (hør, uld og silke), anbefaler vi, at du altid vasker din silkesweater i hånden, for at undgå at den ændrer form eller udseende i vask. De tre kvaliteter vil nemlig reagere forskelligt på vand, temperaturer osv. Önling kan ikke tage ansvar for resultatet hvis du vasker din silkesweater i vaskemaskinen.

Silkesweateren må ikke centrifugeres eller tørres i tørretumbler. Tør den ved at lægge den fladt.