Strik snoninger - intro, videoguides og opskrifter

Strik snoninger - intro, videoguides og opskrifter

Hos Önling elsker vi at eksperimentere med nye strikketeknikker og derfor har vi sat os for at lave en hel serie på vores strikkeblog, hvor du kan lære nye teknikker og få inspiration til spændende designs, du kan strikke med de nye teknikker. I dette indlæg handler det om at strikke snoninger og de forskellige måder det kan gøres på.

De fleste har nok set en masse smukke sweatre med strikkede snoninger, for snoninger er et klassisk og populært mønster i strik, der kan strikkes i et utal af vibrationer og mønstre. Og det ser jo fantastisk og meget indviklet ud, og derfor er vi nok flere der efter den første betagelse har stået tilbage og tænkt:

Hvordan laver man snoninger i strik?

Snoninger i strik laves helt grundlæggende ved at maskerne på pinden bytter plads, inden de bliver strikket. Man kan lave tynde snoninger ved at lade få masker bytte plads, eller tykkere snoninger ved at inkludere flere masker. Man kan f.eks. lave en snoning over 4 masker, ved at lade de 2 første masker bytte plads med de 2 efterfølgende masker. Hvis vi lader er 2 forreste masker gå ”foran” når de bytter plads, vil snoningen dreje til venstre. Lader vi derimod de 2 forreste masker gå ”bagom”, vil snoningen dreje til højre.

Lauras Babytæppe med snoninger

Strik snoninger uden hjælpepind

Med den rette teknik er det muligt at lade maskerne bytte plads, blot ved hjælp af de 2 pinde man allerede sidder med. Specielt når man strikker smalle snoninger over få masker, kan dette være en fordel. Som altid vil vi henvise til Kimmie Munkholms udførlige videoer, her viser hun hvordan man strikker snoninger uden hjælpepind.

 

Strik snoninger med hjælpepind

Strikker man bredere snoninger over flere masker, kan det være en fordel at bruge en hjælpepind (også kaldet en snoningspind). En hjælpepind er en lille ekstra strikkepind, ofte med en bue på midten, som kan hjælpe med at holde styr på maskerne, mens de bytter plads. I denne video fra Paapinden kan du lære hvordan man strikker snoninger med hjælpepind.

Kan man strikke snoninger på rundpind?

Snoninger kan både strikkes rundt på rundpind og frem og tilbage på almindelige pinde. Hvilken måde der fungerer bedst, vil i høj grad afhænge af hvilket projekt du strikker, og hvordan du bedst kan lide at strikke. Når man strikker frem og tilbage laves snoninger i de fleste tilfælde kun på retpinden, mens der strikkes vrangmasker hele vejen på vrangpinden. Det vil derfor ikke gøre den store forskel for selve snoningen at strikke rundt på rundpind, blot man er opmærksom på at strikke det rigtige antal pinde mellem snoningerne.

Kabelstrik - et andet ord for snoninger

Snoninger kaldes også kabelstrik og cable knit på engelsk, så hvis du gerne vil lære at strikke kabelstrik, er videoerne ovenfor om snoninger også til dig. Der findes et utal af måder at lave snoninger, og forskellige mønstre som bruger snoningsteknikker til at skabe flotte strukturer. Når du har lært teknikkerne herover, vil der derfor være en masse spændende opskrifter du kan give dig i kast med.

Opskrifter med strikkede snoninger

Hvis din ambition er, at lære at strikke snoninger, så kan vi anbefale at starte med et mindre projekt eller et projekt med få snoninger, så du får teknikken på plads, inden du kaster dig ud i de helt store snonings-projekter.

Et lille projekt hvor du stadig får god mulighed for at lære forskellige snoninger og afprøve de forskellige snoningsteknikker, kunne f.eks. være vores Hue med snoninger eller Vanter med snoninger. Begge dele kan købes både om opskrift og som strikkekit her hos Önling. 

Hue og vanter med snoninger

En anden måde at komme i gang med snoninger, kunne være den flotte og enkle Frk. Vintertwist sweater herunder. Det er en basis sweater, hvor udtagningerne i bærestykket foregår i forbindelse med at der strikkes snoninger.

Gul, strikket sweater med snoninger

Dette søde babytæppe, Lauras babytæppe med fine snoninger har ens ret og vrangside, så det er smukt på begge sider. Tæppet er sjovt og nemt at strikke og kan bruges både til dreng og pige. Tæppet er strikket i vores lækre Önling No 2, som er 100% bæredygtig uld fra Italien. Garnet er kartet, så det er blødt, luftigt og absolut kradsefrit.

Babytæppe med snoninger

 Vi ønsker dig rigtigt god fornøjelse med snoninger!