Patentstrik - teknikker og introduktion

Patentstrik - teknikker og introduktion

Hos Önling har vi sat os for at fylde vore strikkeblog med indlæg hvor du kan lære en ny strikketeknik og finde inspiration til strikkeprojekter med forskellige spændende teknikker. 

Her kan du læse mere om patentstrik, de forskellige teknikker indenfor patentstrik, finde videoguides og se en masse skønne strikkedesigns, du kan kaste dig over når du kender lidt til patentstrik. Patentstrik er blevet en utrolig populær strikketeknik de sidste par år - vi gætter på at det skyldes dem flotte tekstur man får når man strikker patentstrik og desuden fordi det giver ekstra volumen og 'chunkiness' til dit strik.

Hvad er patentstrik? 

Patentstrik er en strikketeknik der giver en flot og tydelig tekstur i form af striber i dit strik. Med patentstrik får du et resultat som er ens både på ret- og vrangside.

Man skal regne med at bruge mere garn, når man strikker patentstrik, end når man strikker almindelig ribstrik, fordi man enten strikker med omslag eller ved at der strikkes i masken under. 

Patentstrik er en rigtig god teknik til halstørklæder, tæpper, trøjer og huer, hvor du gerne vil have lidt volumen.

Patentstrik, Petra patentsweater

4 forskellige teknikker til patentstrik

De fire mest almindelige måder at strikke patentstrik på er helpatent, halvpatent, falsk patent og tofarvet patent. Det er forskellige måder at opnå det flotte patentudtryk på, og hver har de sine fordele. Vi gennemgår alle fire teknikker her: 

Helpatent: 

Helpatent kan både strikkes med og uden omslag, hvor det er mest brugt at strikke med omslag. De to måder giver et næsten identisk resultat, forskellen er, at helpatent uden omslag kan være noget strammere end helpatent med omslag, for her strikker man i masken på rækken/omgangen under. Se evt. videoen om halvpatent nedenfor, hvor der bruges samme teknik med at strikke i maske på rækken under.

Halvpatent:

Halvpatent kan også strikkes med og uden omslag. Forskellen på hel- og halvpatent er, at man ved halvpatent kun strikker patentteknikken på hver 2. omgang. Derfor får du et forskelligt mønster på ret- og vrangside. Du har et mindre garnforbrug når du strikker halvpatent, end ved helpatent.

Falsk patent: 

Når du strikker falsk patent, strikker du 2 ret, 2 vrang med forskudte masker, som gør at det ligner patent lidt. Det hedder falsk patent fordi man ikke bruger nogen af ”patent-teknikkerne”, som beskrevet i teknik 1) og 2). Falsk patent har den fordel at du får mere hold i dit færdige resultat, da helpatent ofte kan give et lidt løst resultat.

Tofarvet patent: 

I tofarvet patent - strikker du med to farver men kun 1 farve af gangen. Resultatet bliver en forside og bagside, som er ens, bortset fra at den primære farve, dvs de masker som 'stikker ud' (retmaskerne), og dem som ligger bagved er byttet rundt på de to sider. Effekten er superflot! Tofarvet patent er næsten sin helt egen teknik, som vi overvejer at lave en særskilt teknik artikel om senere... 

Videoguides til Patentstrik 

Kimmie Munkholm viser her, hvordan du slår op til dit hel-patentstrik og kommer godt igang med det...

Kimmie Munkholm viser her hvordan du strikker i halvpatent på rundpind:

Lene Randorff forklarer i denne video, hvordan du strikker falsk patent:

Gode projekter og strikkeopskrifter i patentstrik 

Et godt sted at starte med patentstrik er for eksempel huen 'HØJ' fra Olga Jazzy. Det er en smuk hue, med et fint, grafisk mønster. Det er samtidig et godt projekt til at få øvet sig i patentstrik samt ind og udtagninger i patent. Vi strikker den i vores bløde, bæredygtige Önling No 1 i uld og angora. Alt i alt et nemt, lille projekt, som er super smukt og brugbart. 

HØJ hue i patentstrik, af Olga Jazzy

September Slipover er en super populær vest, designet af PetiteKnit. Det er et nemt projekt, hvis det er første gang, du skal give dig i kast med patentstrik. September Slipover strikkes oppefra i helpatent. Først strikkes ryggen, idet der slås masker op til nakken og strikkes frem og tilbage på pinden med udtagninger i hver side. 

 

September slipover, vest i patentstrik af PetiteKnit

Et andet spændende begynderprojekt er dette tofarvede Ambidex halstørklæde. Her kombineres varmen med det sjove. At strikke to-farvet patent i skønne farver i det blødeste No 2 garn fra Önling er nemlig både sjovt og vanedannende - husk at stoppe inden tørklædet bliver for langt! 😉

Ambidex halstørklæde i tofarvet patent

Denne lune Halsedisse i patent fra Advent 2019 er et andet fint bud på et begynder patent-projekt. Opskriften beskriver både hvordan du strikker almindelig patent og tofarvet patent, og det er sjovt at se hvor forskellige udtryk man kan få med de forskellige teknikker. Køb et kit hos Önling eller brug dine garnrester. 

Halsedisse i patent

Petra sweater er en lækker, klassisk og enkel patentsweater. Den er brugbar hele året, idet den er enkel og ligetil og er pæn sammen med både bukser og kjole. Du kan sprælle med farverne, da der bruges to forskellige garnkvaliteter (Önling No 12 og Önling No 10), eller lave den mere diskret hvis du ønsker det. Det sværeste bliver at vælge hvor mange forskellige farver du skal have den i! 

Petra Patentsweater fra Önling