Hvad betyder strikkeforkortelserne?

Når du gerne vil lære at strikke og begiver dig ind i strikkens DIY verden, vil du hurtigt opdage at strikkeopskrifter ofte er fyldt med indforståede forkortelser, der gør det svært at forstå hvad man egentligt skal gøre. Det er næsten som at lære et helt nyt sprog!

Du vil sikkert - som de fleste andre - sidde tilbage med en masse spørgsmål såsom "hvad betyder vrla" og "2 r sm"? De spørgsmål vil vi gerne hjælpe dig med, så du kan komme godt i gang, for som med alt andet er det ikke så svært når man lige får det lært :) 

Herunder har vi lavet en oversigt over de mest stillede spørgsmål omkring forkortelser - en slags FAQ for strikkesprog. Klik på det lille '+'-tegn til venstre for den forkortelse du gerne vil læse om - så folder teksten sig ud.

Hvis du ønsker endnu mere uddybning, kan du også se videoguides til en lang række strikketeknikker her

De helt basale forkortelser

Lad os lige tage de helt basale forkortelser først, så kommer vi til spørgsmålene bagefter: 

"r" betyder retretmaske eller strik ret. Se vores videoguide til hvordan man strikker ret her.

"vr" betyder vrangvrangmaske eller strik vrang. Se vores videoguide til hvordan man strikker vrang her.

"m" betyder maske og hentyder til de løkker, der sidder på strikkepinden, og som strik består af. Se vores videoguide til hvordan man slår masker op her.

"p" betyder pind, og hentyder til alle de masker, du har på din strikkepind. Det betyder derfor ofte noget med at strikke alle maskerne på pindenP bruges som regel i opskrifter hvor man strikker frem og tilbage, og vender strikketøjet når man har strikket alle maskerne på pinden. Strikker man derimod rundt og rundt i en cirkel (på en rundpind) bruges i stedet forkortelsen omg for omgang, når man skal strikke alle maskerne - se næste spørgsmål.

"omg" betyder omgang, og hentyder til alle de masker du har på en omgang. Det betyder ofte noget med at strikke alle maskerne på omgangen på en bestem måde. Det er en fordel at markere starten på omgangen med en markør, så du nemt kan se hvornår du har strikket alle maskerne én gang, og ikke bare strikker videre. Omg bruges når du strikker rundt i en cirkel på rundpind eller strømpepinde. Strikker du frem og tilbage bruges forkortelsen p for pind, for det samme - se forrige spørgsmål.

"Arb" betyder arbejdet, hvilket i strikkesammenhæng henviser til dit strikketøj - altså det "arbejde"/projekt du er i gang med at strikke.

"rs" betyder retsiden, hvor r som altid i strikkesprog referer til noget med ret og s blot betyder side. Strik ser ofte forskelligt ud, alt efter hvilken side man kigger på, og derfor kan man tale om en retside og en vrangside ("vs", se næste spørgsmål). Hvordan retsiden ser ud afhænger af hvilket mønster du strikker.

"vs" betyder vrangside, idet v referer til vrang, og s blot betyder side. Dit strik vil ofte se forskelligt ud, alt efter hvilken side du kigger på. Afhængigt af hvilket mønster du strikker, kan der opstå en retside som er pænest, og en vrangside hvor mønstret har et andet udtryk.

"gent" betyder gentagelse eller gentag, og refererer til at en instruks i opskriften skal strikkes flere gange. Gent ses ofte sammen med * eller andre tegn der viser hvad der skal gentages, gent * til * betyder f.eks. at den forklaring der lige før i opskriften stod mellem *stjerner skal gentages. Gent pinden ud betyder at du skal gentage en instruks eller forklaring, indtil der ikke er flere masker på venstre pind at strikke med.

"km" betyder kantmaske, og er den yderste maske i hver side af dit strikketøj (hvis du strikker frem og tilbage - og ikke rundt). De omtales som kantmasker, da de ofte strikkes anderledes end resten af maskerne for at få en pæn kant.

"beg" betyder begyndelse(n), og vil ofte henvise til begyndelsen af pinden eller omgangen, altså de første masker. Strikker du rundt på rundpind kan det være en fordel af markere begyndelsen med en maskemarkør, da det ellers kan være svært at se hvor en omgang begynder.

De lidt mere komplicerede strikkeforkortelser

Lad os nu kigge på de strikkeforkortelser som kombinerer flere udtryk eller hentyder til mere komplicerede strikketeknikker.

I strik betyder en pind, og hentyder til de masker du har på din strikkepind. Strik en p (pind) betyder altså "strik alle maskerne på strikkepinden". Og vr betyder vrang, så sat sammen betyder strik 1 p vr at du skal "strikke alle de masker du har på pinden vrang". Er du i tvivl om hvordan man strikker vrang, kan du se vores videoguide til strik vrang her.

Lad os lige starte bagfra her. La betyder "løs af" og hentyder til at man flytter masken fra venstre pind til højre pind, UDEN egentligt at strikke den. Man gør faktisk ikke andet med masken end at flytte den, ved at stikke højre pind ind i masken og tag venstre pind ud af masken. Men det kan gøres på to måder:

1. Vr er som altid i strik noget med vrang, og vrla udtales som vrang løs af, og betyder at man stikker højre pind ind i masken fra højre side af masken (eller bagom om man vil) ligesom når man skal strikke vrang, og derefter lader venstre pind glide ud af masken.

2. R er som altid noget med ret, og rla udtales ret løs af, og betyder at man stikker højre pind ind i masken fra venstre side (eller forfra), ligesom når man strikker ret. Det betyder at masken bliver drejet idet den flyttes fra venstre pind til højre pind.

Du kan evt. se vores videoguides til ret og vrang her, for at se hvordan pindene føres forskelligt ind i masken ved ret og vrang. 

Som altid betyder r noget med at strikke ret, og sm betyder sammen eller strikke sammenStrik 2 r sm betyder altså "strik 2 masker ret sammen" og hentyder til at du skal strikke 2 masker samtidig, så de bliver til 1 maske. Hvor du normalt fører højre pind ind i 1 maske for at strikke den ret, skal du altså her have højre pind ind i de 2 yderste masker, og strikke dem begge to samtidig. Når 2 masker bliver til 1 får du færre masker, hvilket betyder at dit strik bliver smallere. Dette kaldes også ofte "en indtagning" og det kan f.eks. bruges når du kommer til toppen af en hue og den skal blive mindre. 

Strik sammen kan betyde to ting, alt efter hvad der skal strikkes sammen. 

1. Er det masker på en pind der skal strikkes sammen, betyder det at man strikker flere masker sammen til 1 maske og dermed får færre masker. Se "hvad betyder strik 2 r sm" spørgsmålet herover for en udførlig forklaring. 

2. Er det dele af strikketøjet der skal strikkes sammen, for at samle forskellige dele du har strikket til én samlet del, kan det gøres således: Sæt hver del af strikketøjet, der skal strikkes sammen, på hver sin pind og læg de to dele ret mod ret, og strik dem sammen med en tredje pind. Strik den første maske fra hver pind ret sammen (se evt. strik 2 r sm herover), *strik næste maske fra hver pind ret sammen, træk første maske over*. Gentag fra * til *, til alle masker er lukket af.

Strik lige op betyder egentligt bare at du skal strikke videre med det antal masker du har, så stykket bliver lige (og ikke bredere eller smallere). Du skal altså hverken lave indtagninger, udtagninger eller andre sjove ting - du skal faktisk bare fortsætte med at strikke derudaf på de masker du har, og evt. med det mønster du er i gang med. 

Slå om / SLO betyder at sno garnet rundt om højre pind, uden at "bruge" en maske fra venstre pind. For at sno garnet om pinden, i strikkesprog kaldet "slå om", skal du føre garnet under højre pind, foran pinden og op over højre pind igen. Hold evt. garnet på plads med højre pegefinger mens du går videre til at strikke næste maske. Det garn du har snoet rundt om pinden (slået om pinden) er nu et "omslag" og skal ofte bruges til noget på næste pind, f.eks. kan det strikkes næste gang du kommer til det og dermed lave en ekstra/ny maske.

Et omslag er garn der er snoet rundt om pinden (slået om pinden), uden at være en maske. Du kan se spørgsmålet "hvad betyder slå om" lige herover, som forklarer hvordan et omslag opstår. Et omslag vil ofte være lavet ved at "slå om" på den foregående pind, og næste gang du kommer til det, er det et omslag der f.eks. kan strikkes til en maske.

Det var hvad vi havde for nu, vi håber du fandt svar dine spørgsmål. Ellers har vi meget mere indhold, tips og vejledninger til begynderstrik samlet på siden "Lær at strikke" her. Vi har også et stort udvalg af strikkeopskrifter for begyndere, se f.eks. vores egen Easy Peasy serie som er skrevet til begyndere helt uden forkortelser. Hvis du mangler flere forkortelser i listen eller har andre spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på info@oenling.dk. Du kan også følge os på Instagram eller skrive dig op til vores nyhedsbrev, så du får besked når vi f.eks. laver nye blogindlæg med tips til begynderstrik, eller udgiver nye begyndervenlige strikkeopskrifter.