10 gode råd til dig, der lige er begyndt at strikke

10 gode råd til dig, der lige er begyndt at strikke

Når man lige er begyndt at strikke, kan alle de teknikker man hører om, virke totalt uoverskuelige, ligesom det er nærmest umuligt at tyde en opskrift, som er fuld af forkortelser og svære strikketermer.

Men, vi vil faktisk påstå at alle kan lære at strikke. Det kræver blot en det rette opstartsprojekt, at man ser en masse strikke-teknik-video’er på YouTube og en god del tålmodighed.

I denne blog har vi samlet 10 gode råd til dig som er ved at lære at strikke, så du kan komme godt fra start med dine allerførste strikkeprojekter. 

  1. Start med at strikke en klud

Det er en god idé at låne et par pinde og noget vilkårligt garn af en veninde, og prøve at slå masker op og strikke ret. Så får du en fornemmelse for det allermest basale ved at strikke og du får et hurtigt resultat at se. Du kan evt strikke en karklud, da det er et nemt og overskueligt projekt.

  1. Læs opskriften

Når du går i gang med at strikke dit første projekt så læs opskriften – hele opskriften – igennem inden du går i gang med at strikke. Dels så du kan danne dig et indtryk af, hvad der kræves af dig, dels så du kan danne et indre billede af, hvordan ”konstruktionen” af produktet skal laves og sidst men ikke mindst, så du kan sikre dig at du har alle de remedier du skal bruge, for at kunne færdiggøre dit strikke-projekt. Der er ikke noget værre, end at skulle til at færdiggære sit ærme, og så opdage at man ikke har den pindestørrelse, der skal til for at komme i mål...

  1. Pindestørrelser og strikkeprøver

Det er altid angivet i en opskrift, hvilken pindestørrelse du skal bruge og du skal naturligvis altid gå efter at finde den størrelse der er angivet. Men det er vigtigt, at du laver en strikkeprøve for at finde den rigtige pindestørrelse, som du skal bruge for at få det bedste resultat. Hvis din strikkefasthed ikke passer, vil det du strikker blive enten mindre eller større end de mål som er angivet i opskriften. Husk også at du løbende skal måle din strikkefasthed mens du strikker. Læs evt. denne guide til strikkeprøver og strikkefasthed. Vores Easy Peasy serie, er designet med udgangspunkt i, at det er okay, at det endelige resultat enten er en lille smule for stort eller en lille smule for lille.

  1. Vælg den rigtige størrelse du skal strikke

Mål dig selv – hvad er din overvidde? Der hvor du er størst over barmen? Vi designer alle vores opskrifter fra størrelse XS – 3XL, dvs. fra ca. 85 cm til 130 cm i overvidde. I hver opskrift, skriver vi hvordan designet er tænkt i størrelsen, vi kalder det et bevægelsesrum. Hvis du f.eks. er 97 cm i overvidde og der er 5 cm bevægelsesrum i opskriften, så skal du strikke den størrelse som ligger tættest på 102 cm, hvilket ofte vil være str. M. Og strik altid hellere lidt for stort end lidt for lille…

  1. Lær en retmaske at kende fra en vrangmaske

Det er en god idé at man studerer maskernes udseende, så du kan skelne en retmaske fra en vrangmaske. Det er for eksempel meget vigtigt, når du strikker rib, at man bliver ved med at strikke vrangmasker i vrang og retmasker i ret fra omgang til omgang – ellers får man en meget sjov rib.

 Sådan kender du forskel på en ret- og en vrangmaske

 

  1. Gå ikke i panik hvis du taber en maske.

Det kan fixes – enten ved at samle masken op fra sidste pind, og så strikke den igen – og ellers så kan man kamuflere den tabte maske ved simpelthen at sy hullet sammen.

Ligesom ovenfor, så er det en god idé at man studerer maskernes udseende, så man kan kende masken fra sidste omgang, fra den man er i gang med at strikke. På den måde kan man nemlig samle den tabte maske op (hvis du lige har tabt den).

 Sådan genkender du masken fra forrige omgang i dit strikketøj

  1. Hvad gør man hvis man har for mange / få masker til sidst?

Det er ikke et ukendt problem for nystrikkere at maskeantallet ikke stemmer, med det antal som opskriften siger at man burde have. Forhåbentlig drejer det sig bare om et par masker og ikke 10 eller 20 – for så er det til at fikse. Hvis du har for mange masker, så strik en omgang, hvor du tager det antal ind (ved at strikke to masker sammen), som du har for meget. Hvis du har for få, så skal du det antal masker ud, som du mangler, på næste omgang.

  1. Se videoer – masser af videoer.

Der er uendelig mange gode videoer på YouTube, som viser og forklarer alle de mange teknikker, som man gradvist støder på som strikker. Benyt dig af disse video’er og se dem igen og igen, gerne i slow motion, samtidig med at du skal bruge den pågældende teknik. Nogle gange skal man se en video 10 gange før det giver mening – men det plejer at give mening til sidst.

  1. Spørg om hjælp

Hvis du kender én som er god til at strikke, er det en rigtig god idé at have ham/hende på standby, så du kan få hjælp, når du er ved at give op og kaste strikketøjet i skraldespanden. Ellers kan man altid stille spørgsmål i Önlings strikke community og få hjælp til sit strikkeprojekt. Her er masser af øvede strikkere, som gerne står til rådighed med svar og vejledning, hvis du støder på grund… Du kan melde dig ind i dette community HER.

  1. Vælg det rigtige garn

Vælg altid det garn, som beskrives i opskriften, da det er omhyggeligt beregnet og testet, så man ender med at få den rigtige størrelse sweater. Medmindre du har nogen til at hjælpe dig med at omregne løbelængder, garntykkelse og pindestørrelser så lad være med at erstatte det garn, som opskriften angive, med noget andet garn. Du ender bare med at få en sweater som er helt forkert i størrelsen, alt for slasket eller alt for stram. Det med at erstatte garner må du altså vente med, til du har strikket meget mere, for det er en matematisk øvelse i sig selv ;)

 

Önling har designet et par flotte designs, som er lavet til den absolutte nybegynder udi strikkens verden. Når du har leget lidt med at slå masker op, strikket din første klud, og er klar til at tage fat på dit første ”rigtige” projekt, så anbefaler vi at starte med Easy Peasy Basis Sweater, som er tænkt som det allerførste strikkeprojekt til nystrikkeren.

Denne opskrift er skrevet fuldstændig uden brug af forkortelser, og den er beskrivende og pædagogisk. Desuden indeholder opskriften video-referencer, så man kan klikke ind og se en video, der beskriver præcis den teknik, som der står man skal bruge, på det tidspunkt man skal bruge den. 

Du kan enten købe opskriften og garnet hver for sig, eller du kan købe alt hvad du skal bruge til dit Easy Peasy strikkeprojekt i vores begynderbox

Rigtig god strikkelyst :-)