Lær at strikke mønster

Learn to knit lace pattern and according to charts

Nogle gange er det lækkert med et TV-strikketøj, sådan en sweater der nærmest strikker sig selv, men nogle gange er det også fantastisk at kaste sig over opskrifter, der er mere komplicerede og kræver at man slukker tv´et, lukker hunden ud og siger til manden/konen/børn, at nu er der stilleleg.

For mig er mønsterstrik det. Jeg deler mit arbejde op med en masse maskemarkører, og jeg holder øje med mit mønster med post-it’s og skriver antal omgange ned med en blyant. Ellers farer jeg vildt i mønstret, eller jeg ved ikke, hvor jeg skal starte, næste gang jeg tager strikketøjet i hænderne.

Vi elsker mønsterstrik hos Önling. Vores knit-a-long fra 2018 var fokusset at der skulle være en masse nye mønster teknikker, se mere om EMMA sjalet her.

Derudover har vi strikket mønster på rigtigt mange modeller, f.eks. har vores nye Vesterhav sweater et spændende mønster vi ikke har prøvet før, ligesom Limoncello har det fineste mønster på for- og bagstykke. PlumMum’s flotte Leaf Me sweater har leget med hvor man kan placere mønsteret. 

vesterhavs sweater

Avancer dine teknikker med mønsterstrik

Når du mestrer de basale teknikker som retstrik, ribstrik, perlestrik, flerfarvet strik og afslutning af strikketøj, kan du kaste dig ud i mønsterstrik. At strikke med mønster kræver træning, en logisk sans og en god portion tålmodighed, men alle kan lære det! De første gange bør du afprøve simple mønstre, og det kan være en stor fordel at øve sig på karklude og lignende, før du kaster dig over trøjen eller tæppet. Men når du mestrer mønsterteknikken, er der ikke det strikkeprojekt, du ikke kan klare! Kan du følge et strikkemønster, kan du strikke smukke trøjer, tæpper, huer og lignende, der tager dit strikketøj til det næste niveau.

Önling har her samlet de bedste råd og guidelines for dig, der er ny i strikkeverdenen og ønsker at udvide sine kompetencer med mønsterstrik.

Hvad er et mønsterdiagram?

Mønsterdiagrammer er til for at vise, hvordan mønsteret i en strikkeopskrift skal strikkes. Mønsterdiagrammet forenkler strikkeopskriften, da det giver et bedre overblik, end række efter række med strikkeforkortelser. Hvis der er for mange forkortelser i opskriften, kan du hurtigt tabe pusten og blive forvirret over, hvor du er nået til i opskriften.  På et mønsterdiagram kan du følge med i, hvor maskerne er placeret i forhold til hinanden, hvilket giver et overskueligt overblik over mønstret og giver dig et billede af det endelige resultat. Der findes to forskellige slags strikkere; dem der bedst kan strikke efter diagram, og dem der strikker efter den beskrevne tekst. Önling laver altid begge dele, for her hos Önling er vi nemlig begge slags strikkere.

Hvordan er det udformet

Mønsterdiagrammet ligner et Excel ark med en masse symboler. Hver type maske har sit eget symbol, og er der gentagelser i mønstrer vil der ofte være en mønsterrapport, der fx er fremhævet med en indramning. I diagrammet finder du symboler for alt fra ret- og vrangmasker, ind- og udtagninger til farveangivelser – dette afhænger naturligvis af din strikkeopskrift. Når du første gang kigger på et mønsterdiagram, kan det virke meget forvirrende og uoverskueligt, men du lærer hurtigt at læse det!

Mønsterdiagrammet – hvordan læses det?

På siden med dit diagram vil der altid være angivet hvad de forskellige symboler betyder. I starten er du nok nødt til at finde det enkelte symbols betydning, hver gang, der kommer et nyt. Men efterhånden sætter de enkelte symboler sig på rygraden, og du kommer hurtigt til at kunne læse diagrammet uden at stoppe op ved hvert symbol.

Måden du læser mønsterdiagrammet på er en smule atypisk. Du begynder læsningen fra bunden i højre hjørne og bevæger dig mod venstre og opad, da det netop er nedefra og op, du strikker mønster. Hvis du strikker frem og tilbage, skal du navigere på samme måde i diagrammet – altså fra højre til venstre og så fra venstre til højre. For at holde styr på diagrammerne kan det være en fordel at dele dine rapporter op med maskemarkører.

Ligeledes hvis du strikker lace, kan man strikke en ”ekstra” snor med, hver gang man har færdiggjort en rapport i højden. Hvis man så laver en fejl i den næste rapport, skal man kun pille op ned til den ekstra snor man har sat ind. Desuden er det vigtigt at man har post-it’s eller notesbøger liggende, så man kan notere hvor man er i sit mønster, eller man kan bruge post-it´en som lineal.

På Önlings webshop kan du finde diverse strikkeopskrifter med både simple og avancerede mønstre. Du kan også købe tøj og garn, og vi sender naturligvis landsdækkende.

Leaf me Plumum