Hvordan strikker man med flere farver?

Hos Önling elsker vi at blive dygtigere. Derfor har vi blandt andet en masse workshops samt en hel række indlæg på vores strikkeblog, hvor du kan lære nye teknikker og få inspiration til spændende designs du strikke med de nye teknikker. I dette indlæg handler det om ”flerfarvestrik”.
I dag har vi fokus på strik med flere farver. Man kalder det også flerfarvestrik eller mønsterstrik på dansk og der er endnu flere ord på engelsk. Her går flerfarvestrik i daglig tale både under ord som stranded knitting, fairisle og jaquard. Den mest generelle betegnelse er stranded knitting mens fairisle henviser til en særlig farve- og mønstertradition fra Shetlandsøerne. Den vender vi tilbage til.
Flerfarvestrik er meget brugt i Nordisk strik, men designere som Boyland knitworks har bruget det sammen med håndfarvede garner, som giver en helt anden dimension til de mere traditionelle teknikker.
Lær at strikke med flere farver
Tofarvet strik er en populær metode i hele norden. Du kan opnå utrolig smukke resultater ved at strikke med to farver, hvad enten der er tale om kontrastfarver eller to forskellige nuancer. Tofarvet strik er velegnet til både strik med og uden mønster, men når du strikker med to farver, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du holder de to garner. Læs med her og lær mere om, hvordan man strikker med flere farver.
Styr på teknikken
Afhængigt af hvor du holder de to tråde, har du mulighed for at fremhæve den ene farve mere end den anden – denne metode kaldes dominansstrik. Den farve, der ikke strikkes med placeres på strikketøjets bagside bag maskerne i den dominante farve.
Sådan gør du:
Du strikker dominansstrik ved at holde den ene tråd over pegefingeren som du plejer, mens du holder den anden over både pegefinger og langfinger. Den dominante garn er den, du har over pegefingeren og som er tættest på strikketøjet. Tråden, der ligger over de to fingre skal ligge længst væk, tæt på neglen, og der skal være ca. 2 cm mellem de to garner. Ved tofarvet strik skal du tænke over, at du skal benytte den dobbelte mængde garn i forhold til ensfarvet glatstrik.
Relevante video'er om mønsterstrik
Lene Randorff viser her, hvordan du kan holde de to farver, når du strikker mønsterstrik...
Denne video af Charlotte Kaae tager 10 minutter og er meget anbefalelsesværdig, som introduktion til mønsterstrik. Charlotte fortæller om dominans ca. 4 minutter inde i videoen.
Nogle gange er det nødvendigt at strikke mønsterstrik fra vrangsiden. Det kan f.eks. være du skal dele arbejdet til for- og bagstykke. Det lyder indviklet, men Kimmie Munkholm har lavet en god video, der forklarer dette:
Farvevalg
Når du skal vælge farver til dit mønsterstrik, så er det vigtigt at vælge farver med god kontrast. Det kan du nemt tjekke med kameraet på din mobiltelefon. Tag et billede med sort-hvid på din telefon og tjek om man tydeligt kan se forskel på farverne på et sort-hvid billede. Kan man det, så kan man også se forskel ved flerfarvestrik.
På eksemplet nedenfor kan du se, at den hvide er tydeligt forskellig i sort-hvid mens den grønne og grå ikke adskiller sig meget, så her kunne du med fordel vælge nogle farver med mere kontrast...
En tyk og tæt strik
Når du strikker med to farver, får du et lækkert, tykt og tæt strikketøj. Tofarvet strik er derfor velegnet til tykke sweatre, huer og lignende. Årsagen til det tykke strikketøj skyldes, at der strikkes med to tråde på én gang. Den ubrugte tråd føres med om på vrangsiden af strækketøjet, indtil den skal bruges igen, og her dækker trådene over vrangmaskerne. Trådene på vrangsiden kan blive for lange, især hvis der bruges mere end to farver. Bliver trådene for lange, kan de hænge fast i knapper, lynlåse og fingre, når trøjen tages på. Er der langt mellem farveskift, kan trådene hæftes på bagsiden undervejs. Strik med flere farve benyttes ofte i shetlandsk, norsk, færøsk og islandsk mønsterstrik samt hønsestrik.

Gode projekter med flerfarvestrik
Et godt sted at starte med mønsterstrik er f.eks. Ruth Sørensens mangefarvede cowl (halsedisse), Ruth's Halsedisse. Du strikker rundt og der er kort (3-5 masker) mellem farveskiftene. Det giver dig god mulighed for at øve farveskift og se effekten af at strikke forskellige farver sammen.
Ruth Sørensen designer efter fair isle-traditionerne fra Shetlands-øerne. I traditionel fair isle strik bruger man et begrænset antal farver og arbejder med gentagende mønsterraporter, som hele tiden varieres lidt.

Nordiske sweatre med flerfarvestrik
Har du mod på at strikke en sweater, så vælg én med rundt bærestykke til at starte med. Vi elsker selv Sirid, som er en af vores allermest populære modeller i flerfarvestrik og inspireret af den færøske strikketradition med flotte, flerfarvede bærestykker.
Er du vild med de flerfarvede bærestykker, så prøv også at se sweatrene Gerdur, Rosir og Draka, som alle er inspireret af den islandske strikketradition i deres måde at lave flerfarvemønster. Fælles for dem er også at de strikkes efter diagram. Diagrammer læser man nederst fra højre hjørne, og har du ikke prøvet det gør undrer du dig måske over ’de grå masker’, som betyder ’ingen maske’.
Det betyder helt konkret at masken ikke findes endnu – du skal simpelthen springe feltet over, indtil der er kommet flere masker (udtagninger) på bærestykket.
Du kan se hele vores udvalg af nordiske sweatre med flerfarvestrik her.
