Restestrik - sådan strikker du af rester!

Restestrik, eksempel på stribet trøje

Hos Önling har vi lavet en serie blogindlæg med strikketeknikker på vores strikkeblog, så vi alle kan lære noget nyt :) Vi er nu nået til emnet restestrik, og i dette indlæg får du en masse tips til restestrik, valg af projekter, garner, farvesammensætning m.m. 

Restestrik ligger vores hjerte meget nært, og er et emne som er meget oppe i tiden. Se bare hvor meget opmærksomhed Lærke Bagger har fået med hendes bog om restestrik - et emne, som vi til enhver tid bakker op om. Hos Önling er det en hel integreret del af vores hverdag at tænke i, hvordan vi kan bruge rester, genbruge materialer, finde overskydende materialer vi kan producere nyt i osv. 💗🌍

Valg af projekt og garn

Først skal du vælge dit projekt. Vi anbefaler at du starter med et nemt projekt, fx en basis sweater uden alt for mange teknikker, et halstørklæde, en hue eller lignende. Herefter skal du forholde dig til løbelængde og garnets spinding når du sammensætter tråde. Du kan sagtens blande kvaliteter – og det er en faktisk en god idé for at få struktur, der spiller sammen med farverne.

garnrester i bunke

Sortering af garn

Vi anbefaler at du sorterer dit garn nogenlunde efter tykkelse indtil du har en fornemmelse for, hvad dine rester kan. Hold bunkerne sorteret i kasser eller poser indtil du føler dig tryg ved ’bare at dykke ned i kassen’.

Hele fidusen er at finde ud af, hvilken strikkefasthed du kan bruge som ’fællesnævner’. Så brug tid på at lave strikkeprøver og beslut f.eks at strikke på 15 masker i strikkefasthed. Derefter kan du lave en lille liste over, hvordan dine rester kan kombineres på den strikkefasthed.

Du kan starte med at inddele dine rester i 4 bunker:

  • Tyndt garn, f.eks. silk-mohair og følgetråde som Alpaca 1.
  • Tynd uld og uldblandinger, der har en strikkefasthed på omkring 26-28 m pr 10 cm eller løbelængde på 3-400 meter på 50 g
  • Mellemtykt garn med en løbelængde omkring 200 m på 50 g
  • Tykt garn (100-120 m /50 g)

3 tips til balance i farvevalg ved restestrik

Restestrik med silk mohair til Chloé sweater

Restestrik er tit umuligt at se på det første stykke tid – der skal nogle skift og farvesammensætninger til før magien udfolder sig.

Du behøver ikke lægge en endelig plan fra start af, men det kan være godt at have lidt guides til, hvordan du træffer den næste beslutning.

Tip 1:
Prøv at træffe én beslutning ad gangen og læg det næste garn du planlægger at strikke med frem så du holder dig selv til beslutningen, og ikke starter med at vurdere den næste, mens du strikker videre.

Tip 2:
Du kan opnå balance og mindske et ’rodet’ udtryk ved at skele til et par tips:

Referencer: Brug farver igen. Har du fx pink i toppen skaber det sammenhæng med en omgang pink eller to et andet sted.

Fades: Skal du skifte ud af en farvefamilie, så gør det ved at strikke en fade, hvor du starter på den nye farve og så trækker den du siger farvel til ind igen en omgang eller to. Så undgår du at farverne ser stribede ud.

Farveharmoni: Brug farvecirklen til at træffe beslutninger om næste skridt. Fx start med en farvegruppe (orange/rød) og udvid med pink/gul. Skal der spræl på, så start med at bruge komplementærfarverne (og deres naboer) til en start. Læs mere om farvecirklen her

Tip 3:
Når du har besluttet din strikkefasthed (og opskrift), så lav en liste til dig selv med forskellige kvaliteter fra din restekurv, som kan bruges. Det kan evt testes med en strikkeprøve 😊 Listen er god at have ved hånden når du skal beslutte, hvilken garntype, der skal være den næste. Husk du sagtens kan strikke med 1, 2 eller flere tråde i samme projekt – bare strikkefastheden passer.

Se videoer om restestrik 

Hæft ender mens du strikker

I restestrik projekter ender man med rigtig mange farveskift, og derfor er det fornuftigt at tænke i teknikker, som sparer dig for mest mulig hæftning når du skal afslutte dit projekt. Her viser Kimmie Munkholm, hvordan du hæfter ender mens du strikker. 

Skift farve i restestrik 

Her fortæller Charlotte Kaae om en anden meget brugbar teknik til at skifte farve på restegarnsprojekter uden knuder og uden at hæfte ender med nål. 

Inspiration fra Lærke Bagger

Gode strikkeopskrifter med restegarn 

Hvis din ambition er, at komme godt i gang med restestrik i år, så kan vi anbefale dig at starte med et mindre projekt og/eller et basisprojekt uden for mange svære teknikker.

For eksempel er Chloé sweateren et rigtig godt projekt, idet designet er et basis design med raglan ærmer. Opskriften beskriver allerede et stribeforløb, som man kan vælge at følge - eller man kan opfinde sit helt eget. 

Chloé sweater med restegarn

 

Strikkefastheden på Chloé er 22 masker på 10 cm, og den kan du nemt lave med rester af silk-mohair eller andre følgetråde, holdt sammen med tynd uld eller strømpegarn.

Vil du gerne strikke lidt tykkere, så er Önling's Easy Peasy basis sweater er et rigtig godt design at strikke efter, når du skal lave dit første resteprojekt. Der er nemlig ingen svære teknikker eller dikkedarer, som du skal holde styr på, oveni alle de mange farveskift

 

Easy Peasy basis sweater fra Önling

 

Strikkefastheden på Easy Peasy basis sweater er 18 masker på 10 cm og den kan du ramme f.eks. med strømpegarn og silkemohair, to tråde tynd uld eller en enkelt tråd mellemtykt garn.

Ruths Halsedisse er et oplagt resteprojekt, da der indgår hele 8 farver i designet. Den er super, hvis du har mange rester af tynd uld og alpaca i restekurven. Du kan også sagtens blande kvaliteter og endda bruge silk mohair som én af trådene.

 

Ruths Halsedisse til restegarn

 

Du kan nøjes med at strikke det med to farver, men der kan tilføjes så få eller mange farver, som man har eller har lyst til at arbejde med. Det skal regne med at bruge min 200 g garn.

Denne flotte og farverige Restehue strikkes bedst af garnrester. Helt i vores ånd om bæredygtighed, har vi designet en hue til dine rester fra din - og du kan hente opskriften helt gratis. Har du flere garnrester, der passer i strikkefastheden, laver du bare en ordentlig stak og forærer til alle dem med kolde ører.

 

Restehuen fra Önling, strikket af garnrester

 

Chunky t-shirt med pufærmer er også et godt restedesign, og et godt bud på et design på store pinde.

 

Gul Chunky t-shirt strikket i Önling garn

 

Her har du en strikkefasthed på 10 m/10 cm. - det vil sige at her  kan næsten alt garnet i restekassen være med i forskellige kombinationer

Her kan du lynhurtigt strikke en lille, fin og samtidig chunky kortærmet bluse, som er perfekt til forår og sommer 🌞

Det supernemme resteprojekt!

Har du ingen rester eller ønsker du bare at vælge den helt nemme løsning, kan du købe en særlig sammensat restepose med et strikkekit Katrine's stribede sweater, hvor der allerede er afstemt farver, garnkvaliteter osv. Der er nok garn i resteposen til en stribet basis sweater i str M. 

 

Restesweatre i mange farver

 

Ved at købe resteposen hjælper du Önling med at rydde op i vores rester, idet vi har sammensat flotte lykkeposer med 25 grams nøgler i 9-10 forskellige farver.

Resteposen indeholder ialt 250 gr garn. Sammen med lykkeposen får du opskriften på den stribede restesweater, som du kan bruge garnet i posen til (nok garn til en str M).