Dip dye farveskift i strik - lær teknikkerne

Aud cardigan med dip dye farveskift

I januar måned har vi fokus på at lære nye strikketeknikker - det er nemlig ét af vores egne nytårsforsætter, at vi skal blive ved med at udfordre os selv med nye teknikker. Derfor kan du på vores strikkeblog finde en hel serie indlæg, hvor du kan lære nye strikketeknikker og finde inspiration. 

En teknik, som vi er ret vilde med hos Önling er 'dip-dye' teknikken og vi har adskillige designs, hvori denne teknik indgår. Det er en sjov - og nem - teknik, hvor man ved at lege med endeløse farveeksperimenter, får farverne til at blende ind i hinanden på smukkeste vis.

Én af vores absolutte favoritter er den smukke Aud cardigan, som ses herunder. Aud er strikket i 6 farver af Isagers Spinni og silk mohair

Aud cardigan med dip dye farveskift

Dip Dye teknikken forklaret

  • Det kaldes Dip dye fordi, det ser ud som om at produktet er blevet dyppet i farve og dermed har fået et glidende farveforløb.
  • Det glidende farveforløb fremkommer ved, at man strikker med to tråde garn samtidig og følger et dikteret farveforløb, hvor der skiftevis strikkes med to tråde af samme farve og en tråd af hver farve, så man opnår det gradvise farveskift
  • Der strikkes hele tiden i glatstrik. Retsiden på arbejdet er den side, hvor der er vrangmasker.
  • Du får det pæneste Dip Dye resultat, hvis du bruger minimum 4-5 farver i et jævnt farveforløb.

Dip dye pude med rosa farveskift

Farvesammensætning til dip dye

Brug gerne farvecirklen

Når du strikker Dip Dye er det vigtigt at du har tænkt igennem, hvilke farver du vil arbejde med. Du kan vælge farver, som alle ligger indenfor samme farvetone, fx forskellige blå nuancer, men du får det bedste resultat, hvis der er god kontrast mellem den farve du start og slutter af med. Tag udgangspunkt i nogle farver du kan lide, og så kan du med fordel studere farvecirklen, for at finde nogle farver som arbejder godt sammen.

Hvis du har brug for input til struktur i farverne, kan du arbejde med udgangspunkt i farvecirklen og tænke i: 

1. Farver, der ligger lige ved siden af hinanden (f.eks. blå og lilla, rød og orange). 

2. Farver, der ligger i 90 graders vinkel fra hinanden i farvecirklen er gode sammen (f.eks. orange og grøn). Du kan bruge alle firkant kombinationer, hvor der er lige langt mellem farverne. 

3. Komplementærfarver ligger overfor hinanden i farvecirklen og er gode sammen (f.eks. rød og cyan-blå, grøn og magenta, eller orange og blå. 

Farvecirklen med inspiration til dip dye

Gode videoer til Dip dye strik 

Når du strikker efter Dip dye metoden er der relativt mange farveskift, og dermed mange ender, som skal hæftes. Se videoen fra Kimmie Munkholm her, som viser dig en smart måde at strikkehæfte dine ender ifm farveskift.

Når du skal skifte garnnøgle i dit dip dye - eller et hvilket som helst andet strikketøj - har Kimmie Munkholm også nogle gode tips med på vejen:

Vi anbefaler disse skønne dip dye designs

Når du skal igang med at strikke dip dye, har vi en række designs på vores webshop, som du kan kaste dig over. Du vælger som altid helt selv hvilke farver, der skal indgå i dit kit.

Start eventuelt med denne flotte Dip dye cardigan på store pinde, strikket i vores bæredygtige garn Önling No 2. 

Dip dye cardigan på store pinde

Én af vores absolutte favoritter indenfor dip dye genren er den lange, smukke Aud cardigan 💖 Dip dye effekten på bærestykket, er længere bagpå end foran. Du laver selv farveskiftene med forskellige farver garn, og resultatet er en lang cardigan med smukke, enkle linjer.

Aud cardigan med dip dye farveskift

Vi har også brugt dip dye teknikken på en del af vores strikkede tilbehør - og også her giver det en fin og dekorativ effekt. Nedenfor ses eksempler på vores dip dye luffer og matchende dip dye tørklæde

PS: Både strikkeopskriften til dip dye lufferne og tørklæde fås gratis hos Önling. Se dem - og andre gratis strikkeopskrifter her.

 Dip dye hue, vanter og tørklæde